Βιβλιοπροτάσεις για παιδιά

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

octapus.jpg

Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου | Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2016

Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Περίληψη:

Το χταπόδι ο Γιάννος
όπως όλα τα χταπόδια,
έχει ένα, δύο, τρία, τέσσερα
πέντε, έξι, εφτά... οχτώ πόδια!
Κάποιες φορές όμως...
τυχαίνει το χταπόδι ο Γιάννος και στραβοξυπνάει.
Μπερδεύει τα οχτώ πόδια του
και το ένα στη δουλειά του άλλου πάει!

to_taxidi_sanna_cover-444.jpg

Το ταξίδι, της Φραντσέσκα Σάννα

Συγγραφέας: Φραντσέσκα Σάννα | Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2016

Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Σάννα

Περίληψη:

Πώς είναι να τ΄ αφήνεις όλα πίσω σου και να ταξιδεύεις για έναν τόπο ξένο· έναν τόπο που δε γνωρίζεις; Μια μητέρα και τα δυο της παιδιά ξεκινούν ένα τέτοιο ταξίδι. Ένα ταξίδι γεμάτο φόβο για το άγνωστο αλλά και γεμάτο ελπίδα. Μια ιστορία βασισμένη πάνω σε πολλές μικρές ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα καινούριο σπίτι. Αυτή τη μία ιστορία, τη φτιαγμένη από πολλές, η Φραντσέσκα Σάννα την ακουμπάει στο στόμα ενός μικρού παιδιού που με τη σειρά του θα την αφηγηθεί για χάρη όλων των παιδιών που βασανίζονται στην εποχή μας ταξιδεύοντας για εκεί που δε θα φοβούνται πια.

kid-of-books-650.jpg

Ένα παιδί από βιβλία

Συγγραφέας: Oliver Jeffers , Sam Winston | Εκδόσεις: Ίκαρος, 2017
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς | Εικονογράφηση: Sam Winston

Περίληψη:

Ένα κορίτσι φτιαγμένο από βιβλία πλέει με τη σχεδία του σε μια θάλασσα λέξεων, ώσπου φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού. Το προσκαλεί να ζήσουν μαζί μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη δύναμη της φαντασίας.

Οι χαρακτήρες του Oliver Jeffers, ξεκινάνε μαζί το ταξίδι τους, κινούνται και ανιχνεύουν τον δρόμο τους στο ιδιόμορφο τυπογραφικό τοπίο του Sam Winston, σε ένα βιβλίο-ύμνο στη δύναμη της αφήγησης.

Στις φτιαγμένες από κείμενο εικόνες, περιλαμβάνονται σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, η μοναδική στο είδος της εικονογράφηση, προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία και οδηγεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν, να μάθουν και να εμπνευστούν δικές τους ιστορίες με αφορμή τις πρωτότυπες.

"Ο Jeffers και ο εικαστικός Winston συνεργάζονται σε ένα βιβλίο-ύμνο για τη δύναμη της φαντασίας, στο οποίο τα ιδιαίτερα σκίτσα από στυλό και μελάνι συναντούν αντικείμενα φτιαγμένα από κείμενα κλασικών βιβλίων... Η δύναμη των εικόνων ξεπροβάλει από τις σελίδες, γιατί η φαντασία είναι όλων".

*Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο The Bologna Ragazzi Award 2017, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο των παιδικών εκδόσεων και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Goodreads Choice Award 2016 στην κατηγορία εικονογραφημένων βιβλίων.

miss-aifel-650.jpg

Η κυρία Άιφελ

Συγγραφέας: Haquet-Brière Alice | Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη | Εικονογράφηση: Csil

 

Περίληψη:

Ο 'Aιφελ είναι ένας μηχανικός ευτυχισμένος,
νέος, γοητευτικός κι ερωτευμένος.
Που για την Κάτια, την όμορφή του αγαπημένη,
το αδύνατον ξέρει να περιμένει.

Γιατί ακόμα κι όσοι εκεί δεν έχουν ζήσει
ξέρουν πως υπάρχουν
και γκρίζες μέρες στο Παρίσι...

nothing.jpg

Μια μεγάλη μέρα του τίποτα

Συγγραφέας: Beatrice Alemagna | Εκδόσεις: ΚΟΚΚΙΝΟ

Μετάφραση: Βαγγέλης Σταυρόπουλος | Εικονογράφηση: Beatrice Alemagna

 

Περίληψη:

«Άραγε, τι χειρότερο απ’ το να χάσεις το ηλεκτρονικό σου παιχνίδι
σ’ ένα μέρος όπου δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να κάνεις;»

asterism.jpg

Άστρα και αστερισμοί. Μύθοι και παραδόσεις

Συγγραφέας: Marianne McDonald | Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998

Μετάφραση: Ρόδη Αγγέλου

 

Περίληψη:

Από το χάραμα του πολιτισμού, οι αστερισμοί ενέπνευσαν μύθους σε ανθρώπινες κοινωνίες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι μύθοι για τα άστρα, ένα από τα κοινά νήματα που διατρέχουν πολιτισμούς ετερόκλητους, γεωγραφικά και πολιτικά, επιτρέπουν μιαν ενορατική ματιά στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Αρχίζοντας από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, τα Άστρα και αστερισμοί: μύθοι και παραδόσεις εξερευνούν αυτή την πολιτισμική ποικιλία, εξετάζοντας τις μυθολογίες των αστερισμών απ' όλο τον κόσμο και εντοπίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές και ομοιότητες. Πλούσια εικονογραφημένο με χάρτες των αστερισμών και εικόνες απ' όλο τον κόσμο, το βιβλίο, γραμμένο από μια ειδικό στον τομέα της συγκριτικής μυθολογίας, είναι μια αλησμόνητη περιπλάνηση στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Από τους αρχαίους Έλληνες και τους Πέρσες ώς τους ιθαγενείς της Αμερικής, πολλοί συναρπαστικοί μύθοι του έναστρου ουρανού συγκεντρώνονται σ' αυτό τον εντυπωσιακό τόμο.

1821_cover_lowres-650.jpg

Ένας κόσμος σε κίνηση

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο | Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2017

Επιμέλεια: Μανώλης Πατηνιώτης, Τέλης Τύμπας

 

Περίληψη:

Η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση συγκλονίζουν ολόκληρο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια έως τη Λατινική Αμερική, και φέρνουν στο προσκήνιο νέες ιδέες, νέες κοινωνικές ομάδες, νέες ισορροπίες. Τον ίδιο καιρό, εξερευνητές, με τα ταξίδια τους, διευρύνουν τα όρια του παγκόσμιου χάρτη, ενώ επιστήμονες, μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα, διευρύνουν τα όρια της γνώσης. Ήταν μια αληθινά συγκλονιστική εποχή! Την επιστημονική επιμέλεια του βιβίου είχαν ο Μανώλης Πατηνιώτης και ο Αριστοτέλης Τύμπας από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κόσμος αλλάζει, λίγο πριν, λίγο μετά το 1821.
Μια ματιά στο τι συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο την εποχή που οι Έλληνες πάλευαν για την ελευθερία και την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ένα βιβλίο παγκόσμιας Ιστορίας για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, στο οποίο συνομιλούν μέσα από θεματικές ενότητες, το "κέντρο" και η "περιφέρεια" αναδεικνύοντας ομοιότητες και διαφορές.

h-anastasi-pou-papagalou-cover-650.jpg

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

Συγγραφέας: Eduardo Galeano | Εκδότης: Πάπυρος

Εικονογράφηση: Χαρά Μαραντίδου  
Μετάφραση: Ισμήνη Κανσή

Περίληψη:
Όταν ο ουρανός πληροφορήθηκε τα κακά μαντάτα, χλώμιασε.Και ο άνθρωπος, αντικρίζοντας τον ουρανό λευκό, έχασε η μιλιά του.Ο αγγειοπλάστης του Σεαρά ήθελα να μάθει.Τελικά, ο άνθρωπος ξαναβρήκε τη μιλιά του, και διηγήθηκε ότι ο παπαγάλος πνίγηκε, το κορίτσι έβαλε τα κλάματα, το πορτοκάλι γυμνώθηκε, η φωτιά έσβησε, από τον τοίχο πετάχτηκε μία πέτρα, το δέντρο έριξε τα φύλλα του, ο αέρας φύσηξε δυνατά, το παράθυρο άνοιξε, ο ουρανός χλώμιασε, κι ο άνθρωπος απόμεινε άλαλος.
Τότε ο αγγειοπλάστης συγκέντρωσε όλη τη θλίψη, και με τα υλικά της έπλασε τον παπαγάλο που αναστήθηκε.Ο παπαγάλος, που ξεπήδησε από τη θλίψη, είχε κόκκινα φτερά της φωτιάς, γαλάζια φτερά του ουρανού, πράσινα φτερά της φυλλωσιάς, σκληρό ράμφος από πέτρα και χρυσαφί σαν πορτοκάλι, λόγια ανθρώπινα για να μιλά, νερό από δάκρυα για να πίνει και να δροσίζεται, ένα ανοιχτό παράθυρο για να δραπετεύει, και πέταξε με το δυνατό φύσημα του αέρα.
Η "Ανάσταση του παπαγάλου" είναι μια μικρή ιστορία που πρωτοδημοσιεύτηκε από τον μεγάλο Ουρουγουανό συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στο βιβλίο του "Οι λέξεις ταξιδεύουν" (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πάπυρος 2013). 
Max-Velthuijs-frogandthestrainger.jpg

Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΚΙ Ο ΞΕΝΟΣ

Συγγραφέας: Βέλθουις Μαξ | Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Βραβείο - Άντερσεν

Ένα εμπνευσμένο παραμύθι, που προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα, όπως εκείνο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με διακριτικό χιούμορ και ευαισθησία.

Περίληψη:
Ο ήρωας του παραμυθιού, ο Ποντικός έχει δικαίωμα στη διαφορετικότητα, μόνο που συχνά ο φόβος και η προκατάληψη των ανθρώπων για το άλλο δεν έχουν να κάνουν μόνο με στρεβλές «απόλυτες αλήθειες» ριζωμένες μέσα τους, αλλά και με την αδυναμία τους να υποτάξουν τον εγωισμό τους μπροστά σε οτιδήποτε τους ξεπερνάει.

Να πώς έχει η ιστορία…
Μια μέρα ένας ξένος, ένας Ποντικός, κατασκηνώνει στην άκρη του δάσους και το Γουρούνι και η Πάπια δεν τον βλέπουν με καθόλου μα καθόλου καλό μάτι. «Βρομιάρη» τον ανεβάζουν, «κλεφταρά» τον κατεβάζουν. Όμως ο Βάτραχος δεν είναι σίγουρος ότι οι φίλοι του έχουν δίκιο ούτε ότι, αν κάποιος είναι διαφορετικός, είναι απαραίτητα και κακός.Έτσι, αποφασίζει να διαπιστώσει την αλήθεια με τα ίδια του τα μάτια και τα αυτιά. Λέτε η συνέχεια της ιστορίας να τον δικαιώσει;
optiki-650.jpg

Η οπτική στην αρχαία Ελλάδα

Συγγραφέας: Χρήστος Δ. Λάζος | Εκδότης: ΑΙΟΛΟΣ

Υπότιτλος - Φάροι, διόπτρες, κάτοπτρα, φακοί, τηλεσκόπια.

Περίληψη:
Ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα η Οπτική επιστήμη, η οποία ασχολείται με το φως και τις μεταβολές που αυτό υφίσταται και προκαλεί, απασχόλησε τους αρχαίους Έλληνες. Ο Πλάτων, ο Δημόκριτος, ο Εμπεδοκλής, ο Αριστοτέλης, και αργότερα ο Αρχιμήδης, ο Ευκλείδης, ο Ήρων ο Αλεξανδρινός, ακόμη και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος μελέτησαν και έγραψαν για την όραση, το φως, τις ακτίνες, και έθεσαν τις βάσεις για τις σύγχρονες θεωρίες περί φωτός.
Πώς μεταδίδεται το φως, πώς λειτουργεί η όραση, πώς θεραπεύονται οι παθήσεις των ματιών; Κι ακόμα τι είναι η διάθλαση, η ανάκλαση, η σμίκρυνση, η μεγέθυνση, και ποιες οι εφαρμογές τους; Μελέτες που οδήγησαν στα πρώτα κάτοπτρα, τις διόπτρες, τους φάρους με κορυφαίο τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, τηλεσκόπια, τον πρώιμο "σκοτεινό θάλαμο", τις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις στο μάτι, ίσως τα πρώτα γυαλιά, τα "δίοπτρα" όπως αποκαλούνταν, κι ακόμη τη θεατρική σκηνογραφία με τα πρώτα οπτικά τεχνάσματα επί σκηνής. Και, βέβαια, βοήθησαν στη σύλληψη του εγχειρήματος του Αρχιμήδη που κατέκαυσε το ρωμαϊκό στόλο με τα θρυλούμενα -και θρυλικά- κάτοπτρα.
Μια ακόμη γοητευτική σελίδα από τα επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής σκέψης, μιας σκέψης απίστευτα τολμηρής, δημιουργικής και πολυμήχανης.
megapolis.jpg

ΜΕΓΑΠΟΛΙΣ

Συγγραφέας: Clea Dieudonné | Εκδότης: Κόκκινο

Τίτλος πρωτοτύπου: La megalopole

Μετάφραση:
Γεροκώστα Εύη 

Υπότιτλος: Ένα βιβλίο για το θαυμαστό κόσμο της βιβλιοθήκης και το παιχνίδι της ανάγνωσης.

Περίληψη:
Είναι η ιστορία της Μεγάπολις που εδώ και αιώνες οι άνθρωποι ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να την επισκεφθούν. Μια μέρα, ένα μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο προσγειώνεται στις στέγες των σπιτιών μεταφέροντας έναν περίεργο επισκέπτη. Για να εορτάσουν αυτή την εξαιρετική και μοναδική συνάντηση, ο Δήμαρχος μαζί με τον αστρονόμο κηρύσσουν εκείνη την ημέρα, αργία. Μία ημέρα με μεγάλη γιορτή, παρελάσεις, πυροτεχνήματα αλλά και «ατελείωτο κρυφτό»: μέσα στους κινέζικούς κήπους ανάμεσα στις παγόδες, στο ρεσιτάλ της Όπερας, στην αγορά. Μέχρι που ο παράξενος αυτός επισκέπτης έφαγε μία πραλίνα σοκολάτα και του «κάθισε» στο λαιμό. Η συνέχεια επί των σελίδων.
valentina-paris.jpg

Η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Συγγραφέας: Anatxu Zabalbeascoa | Εκδόσεις: GEMA

Εικονογράφηση: Patricia Geis

Μετάφραση: Γιώργος Καλαμπαλίκης

Περίληψη:

Η Βαλεντίνα τρελαίνεται για τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Σε κάθε της ταξίδι καταφέρνει να μπλέκει σε μια περιπέτεια, ευτυχώς με αίσιο τέλος. Ωστόσο, κάθε περιπέτεια της δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει τους ανθρώπους των πόλεων που επισκέπτεται καθώς και τις συνήθειες τους. Επίσης, γνωρίζει τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία, κτίρια, πάρκα και μουσεία της πόλης. Σε κάθε βιβλίο περιλαμβάνεται ο χάρτης της πόλης με τα σημαντικότερα αξιοθέατα, μια κατασκευή από χαρτί και μια καρτ ποστάλ. Καλό σας ταξίδι!!!
kanapes-blue.jpg

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΝΑΠΕ

Συγγραφέας: Tim Hopgood | Εκδόσεις: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Εικονογράφηση: Tim Hopgood

Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη

Περίληψη:

"Σταματήστε αμέσως!" λέει η μαμά. "Στους καναπέδες καθόμαστε, ΔΕΝ χοροπηδάμε!"

Ο μπαμπάς λέει ότι ο καναπές μας είναι ξεχαρβαλωμένος, η γιαγιά λέει ότι είναι μαρτύριο για την πλάτη της. Εγώ αναρωτιέμαι: "Τι έχουν πάθει οι μεγάλοι; Ο καναπές μας είναι απλώς μεγάλος, μπλε και καταπληκτικός!"

Ένα βιβλίο στο οποίο μικροί και μεγάλοι θα αναγνωρίσουν αξέχαστες στιγμές από τις δικές τους υπέροχες εμπειρίες στον καναπέ του σπιτιού τους. Καναπέδες που μεταμορφώνονται σε σπίτι, υποβρύχιο, ταξί και ό,τι βάλει ο νους των παιδιών. Αλλά και καναπέδες που φιλοξενούν τους φίλους μας, τις οικογενειακές κουβέντες, τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση, την επίσκεψη της γιαγιάς.

Ποιος δεν έχει ατέλειωτες μικρές ιστορίες να αφηγηθεί για τον δικό του ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΛΕ ΚΑΝΑΠΕ;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ