Δελτία Τύπου

Παρουσιάστηκε στη Νίκαια το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη οι «Ξυπόλυτοι Ήρωες»

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κιλελέρ και οι εκδόσεις Πατάκη διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Μητσιάλη με τον τίτλο «Ξυπόλυτοι Ήρωες»

στην αίθουσα της χορωδίας στη Mουσική Σχολή Νίκαιας. Για το βιβλίο μίλησαν η Ελένη Αναστασοπούλου Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και συγγραφέας, η Μπέτυ – Βεατρίκη Μαγρίζου συγγραφέας και η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας του βιβλίου. Την εκδήλωση συντόνισε η Ανθή Μπλιάτσιου Φιλόλογος, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε αποσπάσματα του βιβλίου από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Κιλελέρ - Θεατρική Ομάδα Νίκαιας και εθελοντριών σε θεατρική διασκευή της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, σκηνοθεσία Άκυ Μητσιούλη και μουσική επιμέλεια Πατρούλας Χριστοδούλου.

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα γράφει λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους. Βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Στο μυθιστόρημά της "Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει" απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2014.

Οι εισηγήτριες, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «… οι “Ξυπόλυτοι ήρωες” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει θέμα του την κατοχική Θεσσαλονίκη και την Αντίσταση γενικότερα αλλά ειδικότερα το “ξυπόλυτο τάγμα” και τη μαζική εξόντωση των Εβραίων κατοίκων της. Είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθημερινών ανθρώπων  που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία µε τις ίδιες τους τις πράξεις. Ωστόσο, τα ποικίλως εστιασμένα και δοσμένα συγγραφικά προϊόντα που έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από την τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου είναι αναρίθμητα και αποτελούν την ιδιαίτερη δύναμη αυτού του μυθιστορήματος. Η δύναμη του βρίσκεται πρωτίστως στην ποιότητα της γραφής του, φανερώνοντας μια συγγραφική δεξιοτεχνία που θα μπορούσε να στραφεί σε οποιοδήποτε θέμα επέλεγε η συγγραφέας  με ανάλογα αποτελέσματα. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια απολύτως επιτυχημένη σύνθεση του διεισδυτικού και αισθαντικού βλέμματος ενός επίμονου παρατηρητή της ζωής, από τη μια πλευρά , και μιας εμπνευσμένης συγγραφικής αποτύπωσης από την άλλη. Με αυτό το μυθιστόρημα, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη έρχεται να προσφέρει στους αναγνώστες το σχεδόν υπαρξιακό βίωμα της ανάγνωσης που πρόσφεραν ορισμένοι από τους παλαιότερους συγγραφείς…».

Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Αχ. Βαρδακούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αν. Ρεντζιάς και Αχ. Χατζούλης η πρόεδρος και τα μέλη του ΤΣ της ΔΚ Νίκαιας Β. Πιλάτου, Γ. Ψαρούλης και Β. Μιχαλούλη, το μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού Κ. Σακελλαρίου, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί φίλοι του βιβλίου.

 

Εκδηλώσεις - Δράσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31